Защо е добре да ядем кайсиеви ядки, напомнят специалисти.  Знаете

...
Защо е добре да ядем кайсиеви ядки, напомнят специалисти.  Знаете
Коментари Харесай

Защо е добре да ядем кайсиеви ядки?

Защо е добре да ядем кайсиеви ядки, припомнят експерти.  Знаете ли, че те са потребни? Не? Тогава дано поговорим какво ще се случи с тялото ви, в случай че постоянно употребявате костилки от кайсии. Помислете за състава, изгодите и вредите от този артикул.

Кой от нас в детството си не е обичал да яде костилки от кайсии, макар обстоятелството, че родителите ни са ни споделили, че те могат да бъдат отровни. Особено обичани бяха ядките на огромните кайсии с прелестен блудкав усет, за разлика от горчивите и тръпчиви семена на дребните плодове.

Състав на кайсиеви ядки

Ще стартираме с един от най-противоречивите съставни елементи на кайсиевите ядки – гликозид, наименуван „ амигдалин “, който се съдържа също в горчивото индийско орехче, сливите, прасковите, ябълките и крушите. Защо спорно? От една страна, има мнение, че това съединяване се бори с раковите кафези (ще приказваме за това малко по-късно). От друга страна, може да навреди на тялото.

Но преди всичко. Горчивият усет на кайсиевите ядки се придава от циановодородната киселина, която е резултат от хидролизата на амигдалина, „ родственик “ на калиевия цианид. Излишъкът на циановодородна киселина в организма може да докара до отравяне, съпроводено от следните признаци: главоболие; дихателна недостатъчност; уязвимост и летаргия; болежка и конвулсии в стомаха; гадене; повръщане.

При остро отравяне могат да се следят спазми, загуба на схващане, спад на налягането и ненадейно прекъсване на дишането. Всички тези положения изискват незабавна здравна помощ.

В подтекста на казаното поражда един напълно обоснован въпрос. Колко кайсиеви ядки можете да ядете дневно?

Лекарите споделят, че дневният банкет на сурови кайсиеви ядки за възрастни е не повече от 40 г, което дава отговор на 20 семки от дребни плодове или 10 огромни ядки. Децата не се предлага да употребяват повече от 2 – 3 семена дневно.

В същото време може да се направи контрааргумент: в детството (и в зряла възраст) сме яли доста повече кайсиеви костилки, без никакви последици за тялото. И това е реалност.

Но! Ядяхме в огромни количества сладки кайсиеви ядки, в които наличието на циановодородна киселина е минимално. Колкото по-дълго съхранявате кайсиевите ядки, толкоз по-високо е наличието им на амигдалин, който е съсредоточен основно в заострената основа на ядката. Препоръчителният период на валидност на костите е 1 година.

За задачите на дълготрайно предпазване кайсиевите семки наложително се изсушават и се изсипват в херметически затворен съд, който се съхранява на мрачно и изсъхнало място.

Под въздействието на висока температура амигдалинът се унищожава, заради което не се образува циановодородна киселина. Затова се счита, че суровите горчиви костилки от кайсии са рискови за здравето.

Съвет: изсушете кайсиевите ядки на директна слънчева светлина преди приложимост, изпечете в тиган или във фурна.

Не всичко обаче е толкоз съществено. Кайсиевите ядки съдържат и потребни субстанции: витамини РР, А, В, С, Е, F, макроелементи магнезий, калий, фосфор, калций. Консумирайки към 40 г семена дневно, вие ще попълните дневния банкет на магнезий с към 25%, на калий – с 18%, на фосфор – с 33%. Кайсиевите ядки са богати на токоферол и мастни киселини, които поддържат кожата млада и красива, а косата здрава и копринена.

Ползите от кайсиеви ядки

За наддаване на тегло

Някой е подготвен да се поти всеки ден, безусловно и нагледно, във фитнеса, с цел да се отърве от непотребните килограми, само че за други въпросът за наддаването на тегло е по-актуален. Кайсиевите ядки са доста висококалоричен артикул, 100 g от които съдържат към 520 kcal, 45 g мазнини и 25 g протеини. Следователно, ежедневната приложимост на кайсиеви ядки ще помогне освен да наддадете на тегло, само че и да изградите мускулна маса.

За нормализиране работата на сърцето

Мастните киселини, съдържащи се в кайсиевите ядки, имат удобен резултат върху стените на кръвоносните съдове и сърдечния мускул. Подобни свойства обаче, имат единствено суровите кайсиеви ядки.

Честата приложимост освен на кайсиеви ядки, само че и на плодова каша, способства за: Намаляване на наличието на „ неприятния “ холестерол в кръвта, който е виновен за запушването на кръвоносните съдове и образуването на кръвни съсиреци. Намаляване на риска от развиване на сърдечносъдови болести. Отстраняване на непотребната течност от тялото, което понижава отоците и предотвратява появяването им (калиевите соли, присъстващи в костите, имат диуретични и деконгестантни свойства). Повишаване на равнищата на хемоглобина, защото костите съдържат желязо и детайли, които покачват неговата бионаличност (например фолиева киселина). Нормализиране на кръвното налягане. За подсилване на имунитета.

Искате ли да подсилите имунната система, да се възстановите по-бързо след интензивни душевен или физически натоварвания? Редовната консумация на кайсиеви ядки ще ви помогне за това. Те съдържат калий, калций, фосфор и ненаситени мастни киселини, които имат удобен резултат върху организма като цяло и в частност протичащите в него окислително-възстановителни процеси.

Йодът и магнезият имат подтикващ резултат върху мозъка, като по този метод задействат умствената активност, усъвършенстват паметта и концентрацията.

За червата

Кайсиевите ядки нежно контролират работата на стомашно-чревния тракт, покачват тонуса на червата, понижават деянията на киселини и метеоризъм. Кайсиевите ядки са изключително потребни за хора, страдащи от запек. При ежедневна приложимост на дребен брой ядки, изпражненията се възстановяват след 3 до 5 дни.

Срещу хелминти

Кайсиевите ядки от дълго време се употребяват като дейно естествено средство за лекуване на хелминти. Достатъчно е да ядете по 15-20 дребни кайсиеви ядки дневно, с цел да се отървете от хелминтите за няколко дни.

За мъже

Благодарение на високата централизация на витамин Е, кайсиевите ядки възстановяват работата на половите жлези, което има позитивен резултат върху репродуктивната функционалност на мъжете.

В допълнение, токоферолът извършва няколко други значими функционалности в тялото на мъжете: предизвиква секрецията на тестостерон; укрепва скелетната мускулатура; покачва издръжливостта.

Не е изненадващо, че доста спортисти включват кайсиеви ядки в ежедневното си меню като лека закуска.

Така стигнахме до най-противоречивото свойство на кайсиевите ядки, разногласията за които не стихват от доста десетилетия.

Кайсиевите ядки против рака

Основното съединяване, на което се приписват противоракови свойства, е амигдалин (или витамин В17, летрил, лаетрил). Нека се опитаме да му дадем справедлива оценка. И дано стартираме с това, че в процеса на хидролиза амигдалинът образува 4 молекули, две от които са глюкоза. Още две са цианидът и бензалдехидът, които, когато се отделят в раковите кафези, ги убиват. В същото време, глюкозата е самобитна стръв за раковите кафези, които не могат да порастват и да се развъждат интензивно, без захарна ферментация.

Казано по-просто, раковите кафези „ притеглят “ амигдалина, с цел да създават глюкоза, само че умират, когато от него се отделят цианид и бензалдехид. Освен това, „ освобождението “ се обезпечава от ензима бета-глюкозидаза, който участва в огромни количества в раковите кафези. Има мнение, че цианидът и бензалдехидът въздействат отрицателно единствено на раковите кафези, само че не засягат здравите. Но в действителност ли е по този начин?

Според китайско изследване, оповестено от Националния център за биотехнологична информация, амигдалинът има отровен резултат както върху здрави, по този начин и върху ракови кафези. Честно казано, би трябвало да се каже, че витамин В17 има най-изразен резултат върху последния.

Учени от Софийския университет (България) в изследване, извършено през 2017 година, получиха резултати, които демонстрират, че амигдалинът демонстрира по-висок цитотоксичен резултат против раковите кафези. Не са провеждани следени клинични изпитвания на витамин B17, сравняващи групи от пациенти, лекувани с летрил, с контролни групи, които не получават витамин B17. Не е имало и двойно-слепи изследвания, при които нито пациентите, нито откривателите да знаят коя група получава лекарството и коя получава плацебо.

И най-после. През 1982 година са оповестени резултатите от работата на 5 американски центъра за проучване на рака. Учените са наблюдавали 178 пациента с рак, употребяващи лаетрил като част от стратегия за „ метаболитна терапия “, която също включва диета, ензими и витамини. Повечето от пациентите са били в положително положение преди лекуването. Една трета от пациентите в никакъв случай не са получавали химиотерапия преди лекуването.

Употребата на витамин B17 не е донесла забележителна изгода: не е било допустимо да се излекува, спре или усъвършенства положението на пациенти с рак, както и да се удължи животът им. Не единствено това, някои пациенти са имали тежка, животозастрашаваща цианидна интоксикация. В резултат на това учените са създали няколко изводи по отношение на амигдалина, които: не демонстрират антитуморна интензивност, тъй че потреблението му за лекуване и профилактика на рак не е оправдано; е токсично съединяване, което може да аргументи съществени здравословни проблеми, даже гибел.

Възможно ли е да се употребяват кайсиеви ядки като профилактика на рака? Някои учени споделят, че е допустимо, само че в това време яжте не повече от 20 ядки дневно, до момента в който въвеждането на кайсиеви семена в диетата би трябвало да става последователно: първо 2, по-късно 3-5 дневно и така нататък Отново не са провеждани изследвания за това дали кайсиевите ядки могат да предотвратят рак или не.

Между другото, през днешния ден има възбрана за продажба на амигдалин (лаетрил) в Съединени американски щати и Западна Европа. И тази възбрана е наложена не тъй като фармакологичните концерни желаят да печелят от пациенти с рак, които са подготвени да платят всевъзможни пари, единствено с цел да преодолеят заболяването. А по простата причина, че витамин B17, за жалост, не лекува рак. Освен това предозирането може да докара до отравяне.

Всеки самичък ще си направи изводите. Но дано напомним, че чудотворно лекарство за рак към момента не е изобретено и по тази причина не би трябвало да губите скъпо време за опити.

В допълнение, кайсиевите ядки имат редица противопоказания, в това число: бременност и кърмене, алергия към кайсии, диабет, чернодробни болести (особено в острия стадий), дисфункция на щитовидната жлеза.

Не разчитайте на обстоятелството, че кайсиевите ядки (дори в случай че се употребяват ежедневно) ще ви спасят от всички съществуващи заболявания. Те могат да оказват помощ за ускорение на процеса на възобновяване на тялото, само че не би трябвало да възлагате всички очаквания на тях, забравяйки за методите на лекуване, употребявани от класическата медицина.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР